Appeltaart met Cheddar

appels_web
het deeg

• 325g bloem + extra
• 1 tl zout
• 1 el suiker
• 180g harde boter (koud)
• 170g gemalen cheddar
• 60ml ijskoud water

de appelvulling
• 1800g appelen (16 kleine, 12 middelgrote, 8 grote)
• 4 el bloem
• 2 el citroensap
• 150g rietsuiker
• 1 tl kaneel
• 1⁄2 tl zout


Cheddar deeg
Maak eerst het deeg. Zorg er voor dat alle ingrediënten koud zijn voor gebruik.
Meng met een keukenrobot de bloem, zout en suiker. Voeg vervolgens de boter en gemalen cheddar toe.
Besprenkel met 2 el water. Kneed het mengsel luchtig en kort tot een kruimelig deeg.
Indien nodig 2 el ijskoud water toevoegen. Let op dat je het deeg niet te lang kneed; zodat het niet hard wordt.

Verdeel het deeg in 2 schijven en pak afzonderlijk in met plastic folie.
Laat het minstens 1u rusten in de koelkast.

Appeltaart
Verwarm de oven voor op 220° C met een rooster op de laagste stand.
Vet een taartvorm (⌀26cm) in met boter en bestuif met bloem.

Strooi bloem op een werkvlak en rol het deeg uit tot een dikte van 3mm. Leg het deeg voorzichtig in de taartvorm.
Rol ook de tweede schijf deeg uit en bewaar daarna nog even in de koelkast.

Snij de appeltjes in dunne schijfjes in een grote kom.
Besprenkel met citroensap en voeg de rietsuiker, kaneel en zout toe.

Vul de taartbodem volledig met het appelmengsel.
Dit zal veel lijken, maar je zal versteld staan hoe dit zal krimpen in de oven.
Bestrijk de randen van het deeg met koud water.
Leg vervolgens het tweede deel van het deeg over de vulling. Druk de randen rondom dicht.
Snij met een mesje een vijftal inkepingen in het deeg.

Bak de taart 20 min op 220° C.
Verlaag vervolgens de temperatuur naar 190° C en bak goudbruin voor 45-60 min.
Als de taart te snel bruint, dek het dan af met aluminiumfolie.
Laat minstens 4uur afkoelen (of een hele nacht) op een rooster alvorens te serveren.
IBF_1547_web
IBF_1545_web
Meer recepten van Alessia zijn terug te vinden op haar eigen blog, Franzjipan, zeker checken!

Comments

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *