Canard à l’orange

Deze week kookte Arend-Jan niet in zijn vertrouwde keuken van de Orangerie, maar in die van mij. Een Franse klassieker, canard à l’orange met gebakken krieltjes, stond op de menu. Het was de eerste keer dat ik eend at en ik moet zeggen, super lekker! Een echte aanrader voor de feestdagen! 😉
DecemberArandJan_08_web

Ingrediënten (2 pers):

één grote eendenfilet (450g)
250g spekblokjes
3dl bruine fond
5 zoete sinaasappelen
1 wortel
15 krieltjes
300g prinsessenboontjes
1 ui
een soeplepel bloem
3 takjes rozemarijn
gedroogde tijm
peper en zout

De voorbereidingen; Pers 4 sinaasappelen, snij een halve ui en één wortel in grove stukken. Was de boontjes en snij de puntjes eraf. Breng de de krieltjes aan de kook in gezouten water. Kook de krieltjes tot ze beetgaar zijn, giet de krieltjes af en snij ze doormidden. Laat ze dan even rusten. Kook de boontjes op Engelse wijze; dit is de manier waarop de meeste groene groenten worden gekookt. Breng gezouten water aan de kook, voeg de boontjes toe en kook tot ze beetgaar zijn. Afgieten en meteen laten schrikken onder koud water. Snij deze nu door midden. Snij de andere helft van de ui in fijne blokjes.

Saus; Stoof de grof gesneden ui, wortel en 50g spekblokjes aan op een laag vuur. Voeg de bloem toe en meng alles onder elkaar. Voeg de bruine fond als laatste toe en laat dit geheel koken. Breng het vers geperste sinaasappelsap aan de kook en laat deze inkoken tot een siroop. Zeef de bruine basissaus bij de sinaasappelsiroop en voeg één takje rozemarijn toe. Op smaak brengen met peper en zout.

Eend; Snij aan de onderkant van de eend (in het vet) een ruitjespatroon (zie foto). Verhit een braadpan op een hoog vuur en leg daarin de eend, met de vetkant naar onder. Laat deze nu dichtschroeien aan beide kanten. Verlaag het vuur zodat de eend verder kan garen met de vetkant onderaan. Sluit de pan af en laat ongeveer 8 minuten garen.

Verhit de pan voor de krieltjes alsook de pan voor de boontjes. Deze moeten gelijktijdig opstaan.
Bak de krieltjes in een met olijfolie verhitte pan tot ze mooi bruin zijn en breng op smaak met peper, zout en tijm.
In de andere pan fruit je de fijn gesneden ui aan met 200g spekblokjes tot ze gaar zijn. Voeg de boontjes toe en schud enkele keren op. Op smaak brengen met peper en zout.

Met de overige sinaasappel kan je jouw creativiteit loslaten. Dresseren en smakelijk!

DecemberArandJan_25_web
DecemberArandJan_26_web

Comments

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *