Gegratineerde oesters

gemarineerde_oesters_2_web
De feestdagen staan voor de deur en dan draait alles om lekker eten en fijn gezelschap. Enkele jaren geleden heb ik met kerst voor de eerste keer oesters gegeten. Ik moet toe geven, het was geen liefde op het eerste zicht. Een raar slijmerig goedje was mijn mening toen, nu enkele jaren later is het één van mijn favorieten. Niets beter tijdens een vakantie in het Zuiden een verse zeevruchten schotel te verorberen een het strand. Vinden jullie niet?
Los daarvan zullen het Zuiden en het strand nog even moeten wachten, eerst de feestdagen starten met dit als aperitief hapje.
gemarineerde_oesters_3
Ingrediënten:
oesters (reken 3 oesters per persoon als aperitief)
eidooiers ( reken 2 eidooiers voor 12 oesters)
1 glas champagne (de rest is voor de aperitief zelf)
zeekraal
scheutje room
gemalen gratinkaas
peper
goede boter
Open voorzichtig de oesters, maak de oester los en verwijder deze van de schelp. Let op dat er geen steengruis (losse stukjes van de oester) meekomt. Doe de oesters in een klein steelpannetje. Voeg het glas champagne toe en breng even aan de kook. Als het kookt afgieten door een zeef, vang de champagne op, deze hebben we nog nodig. Leg de oesters terug in hun schelp. Voeg de helft van de opgekookte champagne samen met de eidooiers terug in het pannetje. Klop deze op in een acht zodat het een sabayon word. Voeg de room en een beetje boter toe en goed mengen. Let op dit mag zeker niet koken! Napeer de oesters met deze saus, voeg wat gemalen kaas en een takje zeekraal toe. Gratineer het onder de gril tot de oesters een mooi goudbruin laagje krijgen. Serveren met een glaasje champagne en genieten!
gemarineerde_oesters_1
Enkele tips van Tom (zaakvoerder van De Singel):
Voor dit gerecht gebruikte Tom Franse oesters, dit omwille van het uitzicht (mooiste schelp) en beste smaak. De Franse zijn ook het beste om rauw te eten. Koop verschillende oesters en laat je gasten kennis maken met de diversiteit tussen de oesters. Je zal verstelt staan van de vele verschillende smaken die er zijn.
Investeer in goede oesters, je gaat er veel meer plezier aan hebben. Uiteindelijk is enkel het beste goed genoeg om je vrienden en familie te verwennen.

Comments

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *