Glutenvrije bruchetta

DecemberArandJan_06_web
Sinds kort moet een vriendin van me serieus op haar voeding letten omwille van medische redenen. Ze moet hiervoor gluten en lactose vrij koken. Samen spreken we regelmatig over wat ze nog kan proberen of wat ze al uitgetest heeft, met de nodige snapchat tutorials! Onlangs kocht ik in biowinkel Herba, gluten en lactose vrije crackers. Zelf kamp ik ook met verschillende allergieën (gelukkige niet teveel op gebied van voeding). Eens stilstaan bij het feit dat er steeds meer allergieën opduiken en dat het hierdoor moeilijker is om te koken is daarom niet zo abnormaal.
Arend-Jan is zoals jullie wel weten kok in De Orangerie, op de kaart daar staan ook verschillende gluten vrije gerechten. Toen ik met mijn nieuwe vondst (de crackers) aan kwam lopen was hij meteen enthousiast en bedacht hij dit aperitief hapje.

DecemberArandJan_00_web
Ingrediënten:
Gluten en lactose vrije crackers  – Kamut – Khorasan Kamut
2 tomaten
5 plakjes serranoham
1 teentje look
verse basilicum
1/2 ui
1 theelepel witte wijn azijn
suiker
peper en zout

Haal het hart (groene gedeelte) uit de tomaten maak onderaan een kruisje in de tomaat zodat het vel goed los kan komen. Breng in een pannetje water aan de kook, zet ondertussen in een andere kom ijskoud water. Als het water kookt doe de tomaten erin. Als de velletjes van de tomaten loskomen, haal ze dan onmiddellijk uit het kokende water en leg ze in het ijskoude water. Ontdoe de tomaat van vel en verwijder het vruchtvlees (pitjes). Deze handeling noemen ze met een vakterm, emonderen.
Snij de tomaten nu in grove stukken. Snij een halve ui in fijne blokjes. Snij het teentje knoflook zeer fijn, vergeet niet het groene hartje te verwijderen om een slechte adem te vermijden.
Stoof de ui aan op een zacht vuurtje. Als de ui kleur krijgt voeg je de look toe en de tomaten. Laat geheel zacht koken tot het de structuur krijgt van een compote. Op smaak brengen met peper, zout, suiker en de witte wijnazijn.
Snij enkele blaadjes verse basilicum fijn en voeg deze als laatste toe, dit om de goede smaak en kleur van het kruid te behouden.
Verdeel de tomatencompote over de crackers en leg er een plakje serranoham naast, werk af met een blaadje basilicum.

DecemberArandJan_04_web
Tip: dit gerecht kan ook met gewoon brood en eventueel met kaas in de oven.

Comments

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *