Hummus met amandelen & simit

IBF_9412_WebHummus ken ik van mijn studententijd in Brussel, in onze vaste lunchspot – Bar du Matin – stond dit regelmatig in de frigo. De laatste tijd was ik deze gezonde spread een beetje uit het oog verloren. Tot ik onlangs in een magazine ( Allerhande of Foodies) een receptje tegenkwam. Ondertussen ben ik het weer kwijt (ik heb echt een mega stapel aan food gerelateerde magazines) maar ik wilde toch eens iets proberen. Met wat ik me nog kon herinneren van het recept en met wat ik in mijn kast had staan ging ik aan de slag.

Wat gebruikte ik voor deze hummus ::

  • blik kikkererwten van bonduelle
  • een hand vol amandelschilfers
  • sap van 1,5 limoen
  • olijfolie
  • avocadoolie
  • chili hot saus
  • verse munt
  • peper & zout

Rooster de amandelschilfers in een met olijfolie verhitte pan en laat afkoelen. Doe de kikkererwten in een hoge maatbeker en voeg de amandelschilfers erbij met een goede scheut olijfolie, een goede scheut avocadoolie en het sap van de limoenen. Zet de staafmixer erin en blend het geheel tot een gladde massa, indien nodig voeg nog wat olie toe. Voeg een handvol verse munt blaadjes toe en enkele druppeltjes chili hot saus. Mix alles goed en breng op smaak met peper en zout. Serveren kan op stukjes simit*, toastjes of geroosterd brood.

*Sinds ik deze zomer 2 weken in Turkije op vakantie ben geweest ben ik helemaal fan van de Turkse keuken. Eén van mn favoriete is simit. Dit zijn gevlochten broodringen bestrooid met sesamzaadjes. Door de ronde vorm deed het me meteen denken aan bagels. De smaak is wel compleet anders, helemaal niet te vergelijken eigenlijk. Ze zijn afkomstig uit Istanbul maar op en rond het strand van Antalya en omstreken waren ze ook niet weg te denken. In Turkije worden ze verkocht met smeerkaas (roomkaas), ik serveer ze aan mijn vrienden met bovenstaande hummus. In onze supermarkten zijn ze niet te vinden, gelukkig hebben we hier in het dorp een typische Turkse bakker. Elke dag verse simit, ideaal.

IBF_9404_web

Comments

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *