Lobster Van Kampen

LobsterVanKampen_IBF_5848_webVoor de feestdagen wilde Arend-Jan zijn eigen lievelingsgerecht met jullie delen. Arend-Jan kookt met veel liefde en passie, wanneer we samen de ‘donderdagse’ gerechten klaarmaken ( lees: wanneer hij kookt en ik toekijk tot ik kan fotograferen en nadien kan eten) is hij één blok enthousiasme.
Ik wil hierbij ook de gelegenheid even nemen om te melden dit zijn laatste gerecht is voor dit jaar op HNGR. Als kok heeft hij het nu met de feestdagen te druk. Vanaf volgend jaar (klinkt zo ver weg), binnen 2 weken dus, zal hij niet wekelijks meer op HNGR verschijnen. Wel nog steeds om de 2 weken. We zijn in september gestart met deze donderdagse Arend-Jan gerechten en nu hebben we ook kunnen merken dat elke week wat veel is in zijn agenda. Iedereen weet uiteraard ook dat koks geen nine to five job hebben. Ik zie het daarom niet als een stapje terug, eerder als een goede zet vooruit. Nu gaat hij met nog meer liefde en passie gerechten kunnen bedenken, uitwerken en delen.

LobsterVanKampen_IBF_5739_web

Ingrediënten (2 pers):
een Canadeese kreeft ( +- 700gr)
1 kg kokkels
1 venkel
1 ui
2 teentjes look
1 limoen
3 laurierbladeren
10 trostomaatjes
platte peterselie
4 takjes tijm
250gr spaghetti
1 rolletje lookboter
grof gemalen en gedroogde Turkse chilli peper (deze vond ik op een lokaal marktje in Turkije)
peper en zout

 

Kook de pasta in gezouten water al dente. Afgieten en spoelen onder koud water. Voeg een beetje olie toe om het aan elkaar plakken van de pasta te vermijden. Snij de venkel en ui in grove stukken. Snij de trostomaatjes doormidden. Snij 2 teentjes look fijn. Hak 2 takken tijm en 5 takken platte peterselie fijn. Spoel de kokkels onder stromend water af.

Breng water aan de kook voor de kreeft, blancheer deze 1 minuut in kokend water. Snij de kreeft doormidden en verwijder de scharen.

De wok en grillpan gaan gelijktijdig op het vuur. In de wok stoven we de ui, venkel en look aan. Voeg de tomaatjes,  kokkels en 50g lookboter toe. Wanneer de kokkels open gaan, voeg de pasta toe. Pers hierop de limoen uit en voeg een mespuntje chilli peper toe. Zet alles goed onder elkaar en smaak af met peper en zout.

Leg de kreeft in een verhitte grillpan met het vlees naar de onderkant. Voeg de overige lookboter en aromaten (laurier, tijm en peterselie) toe. Draai de kreeft om zodat deze langs beide kanten goed gaar is. Haal de kreeft uit de grillpan en voeg de overgebleven bakjus van de kreeft bij de pasta en kokkels. Hak de scharen van de kreeft doormidden. Dresseren en smakelijk.

LobsterVanKampen_IBF_5854_web

 

Comments

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *