Pompoencake met frosting en zoute karamel saus

Vorige week maakte Arend-Jan heerlijke pompoensoep en eergisteren een gerecht op basis van butternut. Om het weekend te starten in Halloween sfeer zorgt Alessia Cipolletti voor een aangepast dessert. Hoewel ik geen fan ben van griezelige verkleedpartijen ben ik wel fan van pompoenen. Toen ik in Amerika was viel de pompoengekte me op in het straatbeeld, sindsdien ben ik helemaal verkocht. Mensen leggen pompoenen als decoratie aan de voordeur samen met chrysantenpotten, hopelijk waait deze traditie snel over.Ik hou van de combinatie herfstkleuren, pompoenen en uiteraard lekker eten. Gezelligheid en warmte ten top. Valt het op dat dit mijn favoriete seizoen is?

pompoen8_web

Cake:
• 260g patisseriebloem
• 1 tl bakpoeder
• 1 tl baksoda
• 1 tl pompoenkruiden (kaneel, gember, kruidnagel, piment en nootmuskaat)
• 1,5 tl kaneel
• 160 g kokosnoot olie
• 220g pompoen puree*
• 250g bastaardsuiker
• 1 tl fijn zeezout
• 3 grote eieren
• 70ml volle melk

 

Zoute Karamel Saus

Maak eerst de zoute karamel. Breng in een kleine pan de suiker en golden syrup met 60ml water aan de kook.
Laat het mengsel 10 minuten (of langer) koken tot het stroperig en karamelkleuring is.
Hoe langer je dit mengsel laat koken, hoe dikker de karamel zal worden.

Doe de slagroom, zure room en het zout in een aparte pan.
Breng het mengsel aan de kook en haal de pan van het vuur. Het zout moet volledig opgelost zijn.

Als de karamel klaar is, haal je de pan van het vuur en voeg je voorzichtig de hete room toe.
Het mengsel borrelt als je de room toevoegt, maar wordt daarna snel glad en romig van kleur.
Giet de karamel in een kleine kom en laat het afkoelen. Plaats daarna in de koelkast.

Pompoencake

Verwarm de oven voor op 170° C en vet een springvorm met een diameter van 20cm in met boter en besprenkel met bloem.

Zeef de bloem, bakpoeder, baksoda, pompoenkruiden en kaneel in een kom en zet even opzij.

Gebruik een handmixer of keukenrobot en klop de kokosnoot olie en pompoen puree.
Voeg de suiker, zout en eieren een voor een toe. Mix tot een glad mengsel.

Voeg de helft van het bloemmengsel toe en mix op een lage stand.
Voeg vervolgens de melk toe en pas daarna de rest van het bloemmengsel.
Mix tot alle ingrediënten goed zijn opgenomen.

Giet het beslag in de springvorm. Bak voor 60min.
Prik met een satéstokje in het centrum van de cake. Als het satéstokje er droog uit komt is de cake klaar.
Laat even afkoelen in de springvorm en daarna op een taartrooster.

Karamel Frosting

Smelt in een kleine pan de boter op een matig vuur voor +/- 8min. tot het een bronzige kleur heeft.
Haal vervolgens de pan van het vuur en zeef de boter in een kom zodat er
geen zwart bezinksel in het mengsel zit en laat afkoelen.

Gebruik een handmixer of keukenrobot en mix de bloemsuiker met het merg van een vanillestokje,
zout en boter op een lage stand. Mix tot een glad mengsel. Voeg langzaam de room toe.
Indien de glazuur te dik is kan je er nog een eetlepel slagroom aan toevoegen.

De taart samenstellen

Snijdt de pompoen cake horizontaal in 2 delen. Smeer een deel van de karamel frosting op de eerste laag van de cake.
Plaats de tweede laag cake op de eerste en smeer nu de cake volledig in met de frosting.

Giet vervolgens de zoute karamel saus over de taart en voila, smullen maar.

*Pompoen puree kan je in Amerika in blik verkrijgen. In België is dit zo goed als onvindbaar.
Daarom maken we het zelf even. Verwarm de oven voor op 150°C. Snij de pompoen in 2 en verwijder alle zaadjes.
Plaats de pompoen op een bekleedde bakplaat en rooster gedurende 45min of langer tot de pompoen volledig gaar is.
Lepel de pompoen uit en mix tot een gladde puree.

pompoen2_web

Franzjipan

Comments

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *